HU | EN

Újszülött fotózás - mi a legjobb időpont?

Az újszülött fotózás időzítése örök kérdés – fotósok és leendő szülők is felteszik a nagy kérdést: mikor? Volt, amikor hathetes korukban fotóztam a piciket, manapság nem sokkal az után lencsevégre kapom őket, hogy hazajöttek a kórházból.

 

De hát mégis, mikor a legjobb az újszülött fotózása? Meddig újszülött az újszülött? Egyes források szerint hat hétig, mások szerint három hónapig. A baba-fotósok legtöbbje szerint az első két hétben „kell” megtartani a fotózást.

 

Amikor én az ügyfeleimmel egyeztetek, először általában 6-12 nap közé próbáljuk időzíteni az újszülött fényképezését.

 

Gyakorlott újszülött-fotósként az időpont megválasztásához 2 fontos alapelvet tartok szem előtt – ez pedig a kor és a súly.
Ahogy már azt említettem, általában 6-12 napos babákat szoktam fotózni. Ugyanakkor, ha a gyermek kisebb súllyal születik (2,5 kg alatt), akkor érdemes várni egy kicsit – nagyjából addig, amíg el nem éri 2,5-3 kg-t. Koraszülöttek esetében a gyerekorvosok gyakran hetekig nem javasolják, hogy a baba kimozduljon otthonról. Nem ritka, hogy ilyenkor a negyedik hét körül tartjuk az újszülött fotózást – könnyen lehet, hogy ekkorra érik el az ideális súlyt. Persze gyakori a másik véglet is: nem ritka a 3,5-4 kg, vagy akár efölötti súllyal érkező újszülött – itt már nincsen „alsó határ”, akár 6 naposan  is fényképezkedhet a baba.
Fotóztam már háromnapos és hathetes, 2 kg-os és 4 kg-os csecsemőt is – sikerrel. A legkisebb „újszülöttem” egy koraszülött baba, aki alig 2 kg-t nyomott akkor. Az otthonában fényképeztem, borzasztóan vigyázva, annyira pici és törékeny volt mindene.... Most már gyönyörű kislány! Minden újszülött esetében lényeges és elengedhetetlen az óvatosság és maximális figyelem. A fotóstúdióm tiszta: kezem fertőtlenítve, takarók és kellékek frissen mosva.

Miért ilyen korán fotózok? A babák életük első pár hetében még szeretik a méhen belüli állapotokat: a meleget, gombóccá gömbölyödve aludni. Ezt a képeken is meg lehet mutatni, ez érzékelteti igazán az „újszülöttséget”. Talán hámlik a bőrük és nem hegedt még be a köldökseb, ugyanakkor nagyon mélyen és békésen alszanak. Ez a korszak igen hamar elmúlik, jobban kinyúlnak, éberebbek lesznek: így az igazán aranyos pózokat nehezebb beállítani. Nem mondom, hogy lehetetlen, csak azt, hogy nehezebb – talán. Minden gyermek más és más.

Persze az is lehet, hogy a szülő egyáltalán nem szeretne összegömbölyödött és beállított képeket – az a lényeg, hogy a fotózás végeredménye olyan legyen, amit az új szülők elképzeltek maguknak.
4-6 hetesen a picik pufibbak, teltebbek – de róluk is csodás fotókat lehet készíteni. Akinek az első gyermekéről ilyen kép készült, lehet, hogy a másodikról, harmadikról is ilyesmit kér. A fotókat egymás mellé téve szeretné összehasonlítani a testvéreket. Van, aki sajnálja, hogy első gyermekénél elmulasztotta a 6-12 napos kort, és másodszorra éppen ezért szeretne gömbölyű és békésen alvó újszülöttet látni a képeken.

És ha még ez nem lenne elég, íme, újabb szempontok, melyeket egy vérbeli újszülött-fotósnak figyelembe kell vennie:
- Sok védőnő „megtiltja”, hogy az anya a szülés utáni első hat hétben kimozduljon otthonról a csecsemővel. Ilyen esetben  természetesen házhoz megyek.
- A szülés utáni időszak megterhelő egy friss anyának. Ha a pocakfotózással együtt, csomagban vásároltad meg az újszülött fotózást, akkor sem kell sietned. Az újszülött fotózás „nem jár le”- ha egész egyszerűen nem alkalmas még az időpont, várj vele. Akkor jelentkezz, amikor úgy érzed, Te is és a kicsi is készen álltok minderre! Olyan is előfordult már, hogy egy édesanya igen súlyos szülés utáni depresszió alakult ki, és csak a pocakfotózás után egy évvel jelentkezett újra. Akármikor is szeretnéd a fotózást, szívesen fogadlak – kellemetlen és tolakodó kérdések nélkül.
- Sajnos az is megesik, hogy a kis jövevény nem teljesen egészséges – műtétek, intenzív kezelések, komplikációk sora követi egymást. A szülőknek elsősorban gyermekükkel kell foglalkozniuk, a fotós várhat. Az újszülött igényeit – legyenek azok bármilyen különlegesek és egyediek, megpróbálom teljesíteni.

 

Olyan is előfordult már, hogy kéthetes baba szülei hívtak fel, szinte ijedten, hogy „lekéstek” az újszülött fotózásról...

Hogyan zajlik egy újszülött fotózás?

  • Hagyom, hogy az édesanya a stúdióban szoptasson – vagy, ha én megyek házhoz, akkor kérem, hogy érkezés előttre kérem időzítsék az etetést.
  • A stúdióban kifejezetten meleg van. Külön hősugárzó van a pelenkázónál és a fotózás helyén is.
  • Szoptatás után jön a pelenkázás, és a baba készen is van. Szinte garantált, hogy 15 percen belül elkattintom az első tökéletes képeket.
  • Gyorsan fényképezek és tudom, hogyan nyugtassak meg egy síró kisbabát. Kezemben tartva, kicsit rázogatva, ringatva – mintha csak enyém lenne.
  • Fehér zajt használok – a gépek monoton zúgása hamar elaltatja a kicsiket.
  • A szülőknek azt javaslom, hogy hozzanak cumit – vagy adják oda saját ujjbegyüket a kicsinek.
  • Semmi olyan nem történik, ami veszélyt jelentene, vagy akár megijeszthetné a babát.


Van legjobb időpont? Persze. Ugyanaz minden babánál? Nem. Volt már az objektívem előtt ötnapos sikítva bömbölő újszülött és  édesen összegömbölyödve alvó hathetes baba is.