HU | EN

Felkészülés az újszülött fotózásra - étkezési tanácsok szoptatós anyukáknak

Soha nem felejtem el, amikor a nagyobbik lányom születése után hazafelé jöttünk a kórházból. Pár napi kórházi koszt után, érthető módon, arról fantáziáltam, hogy mi mindent fogok enni – borzasztóan éhes voltam. Semmi másra nem tudtam gondolni, csak anyukám finom paprikás csirkéjére.... És ettem. Nem egyszer, hanem kétszer, háromszor – ki számolta? Sokszor! És ezzel együtt emlékszem az ébren töltött éjszakákra, a keservesen síró, hasfájós, alig, vagy igen rosszul alvó csecsemőre.

Ez lenne az ANYASÁG? Ó istenem.... Nem pont erre számítottam.

Aztán teljesen kétségbeesve tanácsot kértem az orvosomtól. Ekkor már annyira fáradt voltam, hogy a gyereket is alig bírtam felemelni: mintha évek óta nem aludtam volna. Az orvos azt kérdezte: jól van? Nem a gyereké, hanem az én állapotom érdekelte. Nem, nem voltam jól.

És akkor kezembe nyomott egy listát, amit nem csak a friss anyuka, hanem most, évekkel később az újszülött-fotós is sikerrel használ. A lista tartalmazta azokat az ételeket, melyeket egy szoptató anyukának kerülnie kell. Mindent tilalmat betartottam – ha mégsem, akkor a következő éjszakát ébren töltöttük. Ennyire egyszerűen működött! Nem tudtam ellenállni ugyan a csokoládénak, de nem ettem paradicsomot, nem rendeltünk pizzát (pedig milyen egyszerű is volt...), soha többé szénsavas víz és tej! Mit lehet enni? Tésztát finom olívaolajjal, barna kenyeret alacsony zsírtartalmú vajjal, krumplipürét, grillezett sovány húsokot. Egészséges, könnyű ételeket ettem, könnyedén szoptattam és a lányom békésen aludt. A barátaink még ma is viccelődnek, hogy a gyerekeink évekig nem is látták a holdat. Persze próbálkoztam sokszor: tudni akartam, hogy valóban az étel-e a hibás, vagy csak a szerencsén múlik mindez. Elég meggyőző volt az eredmény: ha betartottam a játékszabályokat, gyermekem nyugodt maradt, ha „bűnöztem” jött a sírás. A böjt mindössze három hónapig tartott – a kislány gyomra lassanként egyre több ételt szokott meg, és egyre jobban boldogultunk.

Most, évekkel később, már szinte mindenkivel megosztom a listát – a stúdiómba készülő összes újdonsült anyukával is. Hagyjuk el az aprómagvas gyümölcsöket, a paradicsomot, és az isten szerelmére ne chilis bab legyen a vacsora a fotózás előtti napon! Hogy működik-e? Az esetek 99%-ában igen, és ezt a nálam járt édesanyák is bizonyíthatják. Két gyermekem van, nálunk ez bevált, ha mégsem, akkor jött a hascsikarás elleni Gripe-víz, meg az Infacol, mely sok kisgyermekes szülő életét megkönnyítette már. Sokat sír a baba? Fáj a hasa, ugye? Természetesen nem minden baba esetében jó ez a megoldás – de sokaknál igen, és már ezért is megéri továbbadni.

Néhány szülő azt állítja, az ő gyereküknek mindegy volt, mit ettek, semmi baja nem lett semmitől. Ez csodás és irigyelni való. Nálam nem ez volt az eset, és sokan vagyunk-voltunk ugyanígy. Az ételek minősége változó, a felnőttek gyomra is különbözőképpen reagál – képzeljük el, hogy egy most „induló”, friss gyomornak mekkora galibát okozhatnak. Ha nem is tartunk szigorú böjtöt, annyit azért tegyünk meg a kicsiért, hogy a szoptatás ideje alatt egészséges ételeket eszünk – ezzel is vigyázunk gyermekünkre. Ha sírós, hasfájós babánk van, próbáljuk meg kitalálni mi a gond. Más babafotósokat is arra biztatok, hogy segítsék ezzel a szülőket – mindenki jól jár!

Szóval kedves anyukák – itt a lista, próbáljátok ki, és jó pihenést éjszaka!

Kerülendő ételek és italok listája a szoptatás ideje alatt
(és főleg az újszülött fotózás előtti 48 órában)

A szoptatás ideje alatt az alábbi ételek fogyasztása kerülendő. Az újszülöttek gyomra nagyon érzékeny  – az itt felsorolt ételek az anyatejbe jutva okozhatnak hasfájást vagy kiütéseket. Az első hat hét után lassanként újabb és újabb ételekkel lehet próbálkozni. Nem minden gyermek egyforma: míg egyes kisbabáknál az itt felsorolt ételek semmi gondot nem okoznak, másoknál komoly hasfájást idézhetnek elő.

 •  savas gyümölcsök és italok (vörös áfonya, ananász, grapefruit, narancs, citrom)
 •  minden aprómagvas gyümölcs: eper, málna, kiwi, szeder
 •  paradicsom
 •  hagyma
 • savanyúságok, ecetes ételek
 • szénsavas italok
 • alkoholos italok
 • koffeines italok (kávé és fekete tea)
 • Olajos magvak (mogyoró, dió, mandula)
 • Fűszeres, csípős ételek (pl: chili)
 • Puffasztó ételek (spárga, brokkoli, K-betűsök: karfiol, kelbimbó, káposzta, hüvelyesek: bab, borsó)

 

Hasfájós, szoptatott baba esetében kérlek, hogy a fenti ételeket az újszülött fotózást megelőző 48 órában ne fogyaszd!