HU | EN

Minden, amit az újszülöttfotózásról tudni kell

Mindenhol babák – mintha körülöttem mindenki várandós lenne, vagy kisbabája lenne. Imádom a piciket. Édesek , rózsaszínek és ráncosak. Szeretem a popsikrém és a tej illatának keveredését – igazából a sírásukat is szeretem.

 

Ugyanakkor be kell vallanom, egy újszülött nem a legjobb fotómodell. A baba fotózása alapos felkészülést kíván szülőktől és fotóstól egyaránt. Az utóbbival én megbirkózom, az alábbiakban pedig Nektek szeretnék segíteni. Az újszülöttfotózás menetének megismerése, valamint néhány ötlet és javaslat segít, hogy a fotózás ne szenvedés, hanem szép emlék legyen. A kisbaba első fotóalbumát nézve ne síró csecsemőre és ideges szülőkre kelljen gondolni, hanem önfeledten lehessen gyönyörködni a képekben.

1. Tervezz időben

Gondold át a baba időrendjét. Mikor a legpihentebb, mikor a legnyugodtabb? Válaszd ezt az időszakod a fényképezésre!
Az újszülötteket természetes fénynél szeretem fotózni, a vaku villanása zavarhatja őket. Gondold végig, hogy melyik napszakban van a fotózásra alkalmas szobátokban a legtöbb fény és szervezzük a fotózást arra az időpontra (erre leginkább a délelőtti órák a legalkalmasabbak– főleg téli hónapokban).

 

Gondold át, hogy milyen képeket szeretnél a piciről! Ruhásat, vagy meztelent? A meztelen fotókhoz a fényképezés előtt egy órával célszerű meglazítani a ruhákat és a pelenkát, hogy a baba bőrén ne látszódjanak felesleges gyűrődések. Ha meztelen képeket szeretnél, a fűtést is feljebb kell állítani a szobában!Készülj elő mindennel! Válaszd ki a ruhákat, amikben szeretnéd lefotóztatni a babát, készítsd elő a kellékeket (szalagok, textilpelenkák, törülközők, játékok). Egy újszülött igen türelmetlen tud lenni!

2. A lényeg a részletekben van

Én szeretem az apró részleteket lefotózni. Ilyenkor az elkészült fényképnek csak kis része igazán éles. Nem állítom, hogy ez az egyedüli módja a babafotózásnak, de szívesen elmondom, hogy én miért csinálom így. A babák csak igen rövid ideig maradnak ilyen picikék. Legyen egy fotód arról az apró lábról, mert hamarosan görkorcsolyát húzhatsz rá – nem is sejted milyen gyorsan eljön ez az idő. Azok a képek, ahol csak egy minimális részlet éles, intimitást és gyengédséget sugallnak – ez az időszak pedig pontosan erről szól.

 

És végül, én ezeken a képeken jobban be tudom mutatni azt, hogy a Ti világotok ilyenkor mennyire zárt, és mennyire egymásra figyeltek. Minden a baba körül forog. Ami igazán fontos ilyenkor, az lesz éles a képen is.

3. Sapka!

Nos.... minden baba gyönyörű. A Tiéd a legszebb. Néha, mégis... mintha egy űrlénnyel lenne dolgunk. Igen, az enyémek is ilyenek voltak. A probléma könnyen megoldható: egy egyszerű, fehér sapka elfedi a formátlan buksit, lágyítja az arcot. Ennyi.

4. Csoportképek és a baba otthona

Habár a pici van a központban, legyen az első albumában olyan kép, amelyen látható a környezete. Ezeken a fotókon próbálom számotokra megörökíteni az érzéseket, melyet az újszülött érkezése váltott ki bennetek. Minden új családtag érkezése más és más, a különböző érzéseket különböző fényképeken tudom visszaadni.

Készüljön kép a babaszobáról,a környezetről. Évek múltán jó lesz visszanézni, hogy milyen volt otthonotok, amikor a kis jövevény megérkezett. Szeretek közös fotót csinálni az egész családról. Készíteni egy pillanatképet: ilyenek voltunk a gyermek születésekor.

 

Célszerű a nagyobb testvérrel előre megbeszélni a fotózást, így időben kiderül, hogy akarja-e a közös képet. Ha a kisbaba érkezése zavarja az idősebb gyermeket, akkor felesleges erőltetni – csak hiszti lesz belőle. Ha azonban szívesen áll kistestvérével a fényképezőgép elé, akkor igazán kedves képek születhetnek. A fotózáskor legyen a nagyobb testvér ruhája is egyszerű, halvány színű, nagyobb minták nélkül.

5. Rugalmasság

Két gyermekem van: pontosan tudom, hogy egy újszülött mellett nagyon rugalmasnak kell lenni. A babák érzik, ha feszültek vagyunk és ők is feszültté válnak. Ha minden körülmények között sikerül megőrizni nyugalmunkat, akkor a baba is könnyebben kezelhető lesz.

 

Ha úgy érzed, hogy a baba éhes, fáradt vagy feszült, szólj nyugodtan. Fotózás közben bármikor tudunk szünetet tartani. Tedd tisztába, etesd meg, dédelgesd egy kicsit. Mindent szabad, amitől Te és a baba is jobban érzitek magatokat. A fotózás értetek van!A babafotózás nagyjából egy óráig szokott tartani. Mégis, ilyenkor körülbelül két órát tervezek, így minden belefér - átöltözés, tisztába tevés, pihenés, etetés.

6. Mosolyok

Sok szülő már az első képeken mosolygós babát szeretne látni – ez pedig nem egyszerű feladat, hiszen az újszülöttek ugyan sokat grimaszolnak, de ritkán mosolyognak igazán. Hihetetlen öröm meglátni, és számomra hatalmas élmény lefényképezni az első mosolyt. De szülőként érdemes felkészülni arra is, hogy ez nem mindig sikerül. Vegyük úgy: ez az első alkalom, amikor megtapasztalhatjuk a gyermek egyéniségét és önálló akaratát. :-)