HU | EN

Babafotózás - időzítés

Az újszülöttek fotózására érdemes minél előbb, lehetőleg a baba kéthetes koráig sort keríteni. A legjobb az első 10 nap, mert ilyenkor a babák még elég aluszékonyak, nem ébrednek fel a mozgatásra, és gyorsan elaltathatóak. Bőrük kedvesen ráncos, az apró tejallergiák, kis kiütések és foltok még nem jelennek meg.

Egyeztessünk időpontot még a szülés előtt! Több napot is szabadon tartok, és felírom a szülés várható időtartamát. Így nem kell aggódni, ha egy baba kicsit korábban vagy, éppen ellenkezőleg, később érkezik. A végleges időpontot megbeszélhetjük a szülés utáni első pár napban.Ha a baba bőrén már az első napokban megjelennének kisebb kiütések, akkor sem kell aggódni – a fekete-fehér képeken ezek ritkán látszanak. Az apróbb bőrhibák a színes fotókról is könnyen retusálhatóak, és a fényképek utómunkálatainál mindig figyelek az ilyen részletekre is.

A napon belüli időpontot később egyeztessük – függően attól, hogy lesz-e valamilyen napirendje a picinek, vagy sem. Válassz olyan napszakot, amikor a baba általában nyugodtabb, rendszerint alszik. Mivel újszülöttek fényképezésekor nem használok vakut, így nagyon fontos a természetes fény is. Gondold végig, hogy melyik napszakban van a fotózásra alkalmas szobátokban a legtöbb fény és szervezzük a fotózást arra az időpontra (erre általában a délelőtti órák a legalkalmasabbak– főleg téli hónapokban).

Ha nem újszülöttel, hanem nagyobb babával tervezed a fotózást, akkor érdemes megvárni, amíg már ülni tud. Remek korszak ez, a sok-sok mosoly és a mókásan hurkás karok-lábak időszaka. Alvás közben már nem tudom lefotózni: a kicsi felébredne a fényképezőgép zajára. Ekkor a gyermek aktív, pihenés utáni napszakára kell időzíteni a fényképezést, és célszerű kedvenc játékait is a közelben tartani.