HU | EN

Baba- és gyermekfotózás: Mikor?

Gyönyörű. Tökéletes. Legszívesebben minden pillanatban lefényképeznéd.

Ismerős érzés?

Minden szülő így érez, amikor megpillantja újszülött gyermekét. Kattogjanak is naphosszat a kis automata fényképezők, legyen minél több fénykép.

Ugyanakkor a családi album teljessé tételéhez szerintem elengedhetetlen, hogy időről-időre profi képek is készüljenek a gyerekekről. Egy hivatásos fotós nagyobb gyakorlattal és tudással rendelkezik, mint az átlagos szülő – így biztosan tökéletes és igényes képeket készít. Legyen teljes a családi album – örökítsd meg profi módon gyermeked életének legfontosabb állomásait! Hogy melyek ezek, arról az alábbiakban lesz szó...

Várandósság időszaka

A várandósság kilenc hónapja tagadhatatlanul az élet egyik nagy csodája. Megörökítését nem szabad elmulasztani –a pocakos időszakban egyszer mindenképpen készüljenek az anyáról művészi igényű, tökéletes képek. A fotókat a témában járatos, hivatásos fotós készítse el – keress olyat, akivel később is jó lesz együtt dolgozni. Sok fotós - én is - kedvezőbb árat ad, ha előre meg rendeled az újszülöttfotózást is. A pocakfotózáson készült sorozat csodás emlék lesz a későbbiekben.

 

 

 

Újszülött kor

Tudom, ez fárasztó időszak. Az újszülött életének első időszakában nem csak a babának kell megtanulnia a kinti létet, hanem a a családnak, a szülőknek is változniuk, alkalmazkodniuk kell. Aludni próbálnak, rengeteg új dolgot kell megtanulni, az egész addigi életük átalakul. Hihetetlen és soha vissza nem térő időszaka ez egy család életének, én azt gondolom éppen ezért mindenképpen meg kell örökíteni. Az újdonsült szülőknek azt szoktam tanácsolni, hogy minél hamarabb, lehetőleg az első két hétben kerítsünk sort az újszülött-fotózásra. Az ilyen pici babákat általában meztelenül fényképezem – nemcsak így a legszebbek, hanem így a legkönnyebb őket őket bizonyos pózokba beállítani, hajtogatni. Amíg elég meleg van (márpedig az én stúdiómban az van) és tele a pocijuk, a legkisebbek általában békésen tűrik a fotózást. Van két gyermekem, tudom, hogy a szülők ebben az időszakban borzasztóan fáradtak. Nem feltétlenül tudják értékelni az apró lábujjakat, a ráncos hátakat, a gyűrött kis ajkakat – én lefotózom, megörökítem Nektek, és később, kipihenten jó lesz felidézni ezeket a miniatűr csodákat.

 

 

 

 

 

3-4 hónapos kor

Az újszülöttkor után általában a 3-4 hónapos babákat szokták hozzám babafotózásra hozni. A kicsit folyamatosan változik, akár minden nap lehetne róla újabb képeket készíteni. Miért javaslom a 3-4 hónapos kort? A legnagyobb változás, hogy a baba ilyenkor már sokat mosolyog, felismeri a szüleit, lehet vele kapcsolatot teremteni. Ebben az időszakban kis időt már hason is eltölt, fejét emeli. Ha letesszük egy párnára és elég gyorsak vagyunk 1-1 mosolyt el is lehet kapni ebben a pózban. Ha babád már 3-4 hónapos, de úgy gondolod, hogy még nem elég érett a hasonfekvős-mosolygós képekhez, akkor érdemes várni egy kicsit!

 

 

 

 

Fél évesen

Hat hónaposan egy újabb mérföldkő jön el a baba életében: már megragadja játékait, nevet, felül. Remek időszak ez is, fotósként az egyik nagy kedvencem. Ha a 6 hónapos baba még nem ül, nem baj! Várj néhány hetet, és ha már sikerül, gyertek akkor a fotózásra. Fontos, hogy a kicsi már tudjon egyensúlyozni ülve, de a fotózás során mindig lesz valaki a közelben, aki meg tudja támasztani az esetleg eldőlő babát. Ebben az időszakban már több ruhadarabbal, kiegészítővel játszunk. A gyermekek úgy tökéletesek, ahogy vannak, minden dísz és kiegészítő nélkül is, de néhány vidám darabbal mókás és jókedvű képeket készíthetünk.

 

 

9-12 hónap

Ha készültek fotók a hat hónapos gyermekről, akkor nagy különbséget nem fogsz találni a kilenc hónapos fotózás során. Ekkor már mászik a pici, ha ezt szeretnéd megörökíteni, akkor gyere, újabb ötletekkel és kiegészítőkkel elkészíthetünk egy más jellegű képsorozatot. Ha inkább várni szeretnél, míg egy újabb jelentősebb változás áll be a kicsit életében, akkor várj – ez az apró, alig észrevehető változások időszaka. Nem szeretek csalódást okozni az ügyfeleimnek, és elkészíteni két sorozatot, amin a gyermek ugyanazt csinálja és szinte ugyanúgy néz ki.

 

1 évesen és afölött

Mászik, áll, segítséggel sétál. Kinőtt több foga. Ez bizony már jelentős változás. Ne aggódj, ha a kicsi még nem jár önállóan (minden gyermek más és más) – ne hagyd ki az első szülinapi portrét! Van aki kivár még néhány hetet, hogy biztosabban járjon és azt is meg lehessen örökíteni, de ne felejtsd: az első szülinapról kell legyen egy tökéletes fotó! Nem csak a gyermek, a szülők ünnepe is ez – kerüljön bele az albumba ez a csodás alkalom. 

 

 

Ezek voltak az első év jelentős állomásait. Hogyan tovább? Mikor készüljön kép az első születésnap után? Maradjunk kapcsolatban, figyeld a gyermekedet. Nézegesd a korábbi képeket, montázsokat, és gondold át, mikor szeretnél egy újabbat. Véleményem szerint 1-3 éves kor között félévenként, afölött 1 évenként érdemes egy-egy komolyabb fotózást megejteni.

Ahogy a kis totyogóból hirtelen egy szaladó, beszélő óvodás lesz – szinte minden nap újabb tudásra tesz szert.

Évente több alkalommal kínálok kedvezményes fotózást is, kövesd a blogomat és Facebook oldalamat is!.

 

Gyertek fotózásra amikor csak fontosnak érzitek.

Őszintén szólva: még egy szülőt, nagyszülőt se hallottam panaszkodni azért, mert túl sok képe lenne a gyermekéről, unokájáról!