HU | EN

Az újszülöttfotózás alapkérdései

1. Időzítés

Ez az egyik legfontosabb kérdés, hiszen a rendkívül fotogén újszülöttek mindegyikének más-más napirendje van. Három fő dologra kell figyelnünk:

Elsőként jó tudni, hogy a babák a tipikus ráncos kis újszülött arcukat és magzati pózba tekeredett végtagjaikat nagyon hamar, kb. 14 napos korukra elveszítik. Hogyha éppen ezt szeretnéd megörökíteni, akkor erre az időszakra kell időzíteni a fotózást. További előnye ennek a korai korszaknak, hogy a babák még könnyen „hajtogathatóak” különböző pózokba.

Másodszor: az időpont-egyeztetés során is rá fogok kérdezni, de gondold át előre, hogy melyik a baba legnyugodtabb időszaka, amikor szinte biztosan alszik. Minél nyugodtabb és alvósabb a pici, annál jobb. Az ideális napszakot csak Te tudod megjelölni.

Harmadrészt: mielőtt elaludna, fontos, hogy olyan ruhát adj rá, melyet könnyű levenni, nem kell a fején átráncigálni, így alvásában csak minimálisan kell megzavarnunk. Talán legpraktikusabb ilyenkor egy pólya, vagy egy vastag takaró, amit pólyaként köré csavarsz. Úgy kell ugyanis levetkőztetni a picit, hogy a mély alvását ne zavarjuk meg. Habár van tapasztalatom újszülöttek terén, de szívesen veszem, ha az öltöztetés, pozícióba helyezés során segítesz nekem – a Te gyermekeddel Te bánsz a legjobban.

2. Túl sok ötlet

Akik szeretik Anne Geddes képeit, vagy nagy rajongói a babafotózásnak, gyakran túl sok megvalósítandó ötlettel állnak elő. Túl sok elképzelést és beállítást babafotózáskor nem lehet megvalósítani, az csak felesleges idegeskedést eredményez. Válaszd ki a Neked legfontosabb 2-3 témát, és ha ezeket sikerült lefotózni, akkor kis szünetet tartva újabbaknak is nekiállhatunk.

Nekem számtalan ötletem van, de ha Te is szeretnél előre tervezni, akkor bátran böngészd az interneten található babafotókat. Válaszd ki, ami tetszik, vagy csak szerezz ihletet újabb képekhez. Ne feledd: az újszülött önmagában is érdekes és tökéletes téma, egyedül is kiválóan mutat a képen. Biztos vagyok benne, hogy Nektek van a legédesebb babátok a világon!

3. A szoba hőmérséklete

A fotózás során nem hagyhatjuk ki az újszülött meztelen pocakját, lábait és popsiját. A levetkőztetett baba hamar fázni kezd, piros foltos lesz, ezért célszerű a fotózásra használt szobát a szokottnál jobban befűteni. A fotózás előtt egy órával már legyen a hőmérséklet legalább 23C, a meztelen képek készítésekor pedig szükségünk lesz egy hősugárzóra, amivel a baba felé tudjuk a meleget irányítani. (A hősugárzó az egyik legfontosabb kellékem...)

4. Kiegészítők

Ahogy korábban már írtam, az újszülött egymagában is kiváló fotótéma. Az ízlésesen használt kiegészítőkkel azonban gyönyörű és izgalmas képek készíthetőek. Segítenek a perspektíva, méret és a törékenység érzékeltetésében, esetleg színük jelzi, hogy kisfiú vagy kislány van-e a képen. Szinte minden fotózáskor elkészül az „apró baba vastag, puha törülközőkön alszik” jellegű kép –
ehhez a képhez például egészen kevés kiegészítőre van szükség: 
- tiszta, fehér törülközők
- rózsaszín/kék szalag
- popsitörlő

Amikor levesszük a baba pelenkáját, szinte minden esetben meg is kell egy kicsit törölgetni. Így sokkal egyszerűbb, mint később a kész képeket retusálni. Minden kiegészítő elhelyezésekor érdemes egy kicsit több időt szánni az elrendezésre. A csúnyán hajtott takaró, gyűrött kendő elrontja az egész képet, többórányi munkát tehet tönkre. A szülők számára lassúnak tűnhet egy-egy újabb beállítás elkészítése, de a picivel gyengéden és kíméletesen kell bánni, mert az idegességet azonnal megérzik. Ez nem divatfotózás: legyen minden nyugodt és kellemes.

A fotózásra én számtalan jól bevált kiegészítőt (takaró, kosár, sapka, pelenka, babagubó) viszek magammal – kérlek, nézd meg képeimet, hogy melyik tetszik. Ha van saját elképzelésed, vagy valamilyen tárgyad, amit szeretnél viszontlátni a képen, akkor minden ötletre nyitott vagyok!