HU | EN

Fotózás születésnapi zsúron

Sokszor fotóztam már gyerekek születésnapi ünnepségén, és mindegyik mókás élmény volt. Gyerekeket fényképezni nem könnyű, és a születésnapi összejövetelek fotózása további sajátos kihívások elé állítja a fotóst. A születésnapi bulikon rengeteg az érzelem, a kapcsolat, a szín és az energia – az élet pozitív oldalai mutatkoznak meg, néha egy-két rossz pillanattal. Ami igazi kihívást jelent, az a szinte elmaradhatatlan káosz. Mindegyik fotótéma folyamatosan mozog, hatalmas zűrzavar és igen kevés az idő egy beállítás összerendezésére és lefényképezésére.

Hogy mindezt mégis hogyan oldom meg? Íme az én tippjeim és módszereim a születésnapi fotózáshoz:

1. Profi, külsős fotós

Nincs rosszabb, mint amikor egy családi összejövetel végén ráeszmélünk, hogy a fényképező végig a polcon pihent, mert senki sem ért rá fényképezni. Legyen egy külső fotós, akinek csak a fényképezés a feladata, nincs egyéb teendője. Így biztosan lesznek képek, és biztosan jó képek lesznek, melyekkel öröm lesz felidézni az eseményt. Így a család és a meghívottak együtt lehetnek, ráérnek élvezni a születésnapot, és biztosak lehetnek abban is, hogy az elkészült képek nem kerülnek illetéktelen kezekbe.

2. Perspektíva

A gyerekfotózás alapja, melyet ilyenkor sem szabad elfelejteni, hogy a képeket a gyerekek szemmagasságából kell készíteni. A legtöbb szülő ezt elfelejti, és állva, saját szemmagasságból, mintegy felülnézetből fotózza a gyerekeket. Én is elkattintok így néhány képet, de a fotók többségét a gyermekek közé térdelve, guggolva, vagy ülve készítem.

3. Változatos képek

Hogy mitől lesznek az én képeim izgalmasak és egyediek? Gyakran fotózok szokatlan helyekről, irányokból, változtatom a fényképezés látószögét. Felállok egy székre – ez kiváló megoldás nagy csoportképekhez, vagy lehasalok a padlóra – ez a gyermekarcok megörökítésére tökéletes. Nagy látószöggel megörökítem az egész termet, majd a kis részletekre fókuszálva egy-egy gyermek, egy-egy apróság is lencsevégre kerül. Ezeket a technikákat keverve alakul ki végül a teljes születésnapi fotóalbum.

4. Részletek

A hagyományos születésnapi fotózás általában csoportképekből áll. Természetesen én is elkészítem ezeket a képeket, de szeretek kicsit foglalkozni az apró részletekkel is, hiszen a kész albumot ezek teszik majd izgalmassá. Az ilyen jellegű fényképeket még a vendégek érkezése előtt szoktam elkészíteni: lufik, a dekoráció egyes részletei, a becsomagolt ajándékok, a szépen megterített asztal. Szeretem ezeket egészen közelről fotózni, valami apró dologgal kitölteni a teljes képet, ez gyakran egészen absztrakt kompozíciókat eredményez. Ezek a fotók a dobják fel igazán a kész albumot – némi változatosság a sok arckép között.

5. Programterv

Hogy ne maradjak le semmiről, előre tudnom kell, várhatóan mikor mi és hol történik. Mikor érkeznek a vendégek, mikor ülnek le enni, mikor és honnan érkezik a torta, jön-e bohóc, mikor kapja az ünnepelt az ajándékokat, hol fogja kibontani - ezek olyan részletek, melyeket nem lehet kihagyni a fotózásból. Az egyeztetés során mondjátok el alaposan a programtervet, így a jelentősebb pillanatokra előre fel tudok készülni, és időben elfoglalom a fotózáshoz szükséges legjobb helyet. A vendégek érkezése előtt szeretem megismerni a helyszínt, ilyenkor van lehetőség a további egyeztetésre is.

6. Háttérből, „lesből” fotózás

Sok képet készítek „lesből” – ilyenkor a fotózott személy talán nem is veszi észre, hogy kép készül róla. Ezeken a képeken a buli különböző résztvevői természetesen viselkednek, egymáshoz fűződő kapcsolatuk látható. Általában nyugodtan játszó, egymással beszélgető, éppen tortát majszoló gyerekeket örökítek meg, klasszikus „elkapott porték születnek”. Ilyenkor a terem szélére húzódok, a fényképezéshez teleobjektívet használok.

A másik technikámat akkor alkalmazom, ha a buli már javában „pörög” – a terem széléről a tömeg közepére húzódok, és nagylátószögű objektívvel a közepéről fotózok. Ezek a képek mozgalmasabbak, izgalmasabbak lesznek. Ezeken a képeken az aktív, mozgásban, vagy valamilyen játékban elmerülő gyerekek lesznek láthatóak.

7. Kapcsolatépítés

A buli közepén ülve fotózni mókás dolog, de van, akikkel ez nem működik. Az igazán jó képekhez az is kell, hogy a gyermekek elfogadják a környezetet és vele együtt a fotóst is. Én ezért különösen figyelek a kapcsolatépítésre. Érkezéskor a vendéglátókkal együtt fogadom az érkező gyerekeket, igyekszem közvetlenül, de nem tolakodóan viselkedni. Ilyenkor a fényképezőgépemet is elteszem egy időre. Fotózáskor tiszteletben tartom a gyerekek saját személyes terét, egy-egy közeli kép készítésére a kísérő szülőktől is engedélyt kérek (sajnos olyan időket élünk, amikor a gyerekek fotózása sokakban rossz érzéseket kelt). Ha úgy tapasztalom, hogy valakit zavar a fotózás, akkor ezt tiszteletben tartom.

8. „Kötelező” képek

A háttérből ellőtt képek mellett kell előre meghatározott, „kötelező” kép is. Érdemes ezeket időben átgondolni –csak a szülők tudják, hogy melyek az elhagyhatatlan összeállítások. Kihagyhatatlanok bizonyos csoportképek (szülőkkel, legjobb baráttal, testvérekkel, közeli rokonokkal), legyen kép külön a tortáról, a gyertyafújásról, ajándéknyitásról, bizonyos játékról stb.

9. Előtte-utána képek

Bámulatos mennyit változik egy szoba képe egy-két óra alatt – különösen, ha egy sereg gyerek játszik ott. Szeretem megörökíteni a helyszínt a buli előtt és után is, akár a teljes termet, akár apró részleteket. Ezeket a képeket Ti is szeretni fogjátok. Maga az ünnepelt is drámai változáson megy át az ünneplés során: ezért készítek róla is képet a vendégek érkezése előtt. Lássuk mi lesz a szépen felöltözött, megfésült gyermekből a buli végére....

10. Sorozatfotózás

Ha a zsúr beindul, akkor a gépet gyakran állítom sorozatfotózásra – ilyen eseményeken ez a leghatékonyabb módszer. Ezt csinálom a pár másodpercig tartó gyertyafújásnál is, így biztosan lesz róla használható kép!

11. Felnőttek a képeken

A gyerekek születésnapján a lényeg a gyerekeken van – de azért néhányszor a felnőtteket is lefotózom. A kicsiket figyelő szülőkről, különösen az ünnepelt szüleiről igazán megható képeket lehet készíteni. A figyelő és boldog arcok kedves téma minden portréhoz.