HU | EN

Az újszülöttfotózás színfalai mögött...

2017. január 16.

Újszülött fotózáas sírás

 

„Hogy neked milyen csodálatos munkád van, egésznap kisbabákat ölelgetsz!”

Igen, tényleg csodálatos! Ebben egyetértünk... De azért nem mindig minden fenékig tejfel...
Ahhoz, hogy elismert újszülött fotográfus legyél, sok idő, odaadás, türelem, szakértelem, tapasztalat és anyagi ráfordítás szükséges. Ja, és a türelmet említettem már? Türelem! :-)

Egy tipikus újszülött fotózás a következőkből áll:

-          20 perc csevegés, ruhaválogatás

-          15 perc, amíg kitaláljuk, hogy vajon le tudjuk-e fektetni úgy a babát, hogy ne ébredjen fel

-          3 perc fotózás

-          40-50 perc szopiztatás, böfiztetés, pelenkázás, csítítgatás, szopiztatás, csitítgatás, újraöltöztetés

-          3 perc fotózás

-          10 perc nyugtatás

-          20 perc fotózás

-          10 perc összepakolás és csevegés

Biztonság:

Kétségtelenül az egyik legfontosabb elvárás egy sikeres újszülött fotóstól, hogy képes legyen úgy bánni az újszülöttel, hogy az minden esetben garantálja a biztonságát, könnyűszerrel el tudja altatni és bármilyen pózba tudja helyezni. Lélegzetelállítóak azok a fotók, amelyeken a pólyás kisbabák faágakon csüngnek, ám a színfalak mögött mindig ott rejtőzik még egy pár segítő kéz, az újszülött alatt pár centire pedig egy babzsák, és magáról a faágról készült fénykép is igen összetett.

Szakértelem:

Néhány újszülött fotós a beállított babzsákos vagy támaszkodós fényképezésre specializálódik. Ez az, amikor az általában alvó baba egy puha felszínen összegömbölyödve, vagy gyönyörű takarókkal, plédekkel, sapkákkal és egyéb kellékekkel dobozba vagy kosárba van begyömöszölve. Mások pedig inkább egyfajta interaktív érzésre összpontosítanak, amikor a fotózás életszerűbb, szülőkkel, testvérekkel pózolnak. A stílustól függetlenül fontos, hogy az újszülött fotós értsen a világításhoz, a megfelelő exponáláshoz, a bőr-és színkorrekcióhoz, csakúgy, mint a beállításhoz és a kompozíciós szépséghez. Persze a stílusnak itt is nagy szerepe van. Csodálatos látni mind a szeszélyes és kreatív újszülött fotózásokat, csakúgy, mint az időtlen, hagyományosakat.

Befektetés:

Bár a csupasz, kiegészítők nélküli fotók is tündériek tudnak lenni, újszülött fotósként kell, hogy legyenek kellékeid. Van, akinél csak egy kedvenc takaró és néhány cuki sapka… A legtöbb újszülött fotós viszont rengeteg beállított képet készít, amelyhez babzsákot, állványokat, ál-padlót, háttereket, takarókat, sapkákat, pólyákat, pelenka takarókat, kosarakat és miegyebeket kell beszereznie.

Türelem:

Az újszülött fotósnak muszáj türelmesnek lennie. Még a leggyorsabb életkép-fotózások is ritkán vannak meg egy óra alatt, néhány beállított újszülött fotózás pedig akár három vagy négy órát is igénybe vehet. Igaz, ebből csak 30-40 perc a tényleges fényképezés, a többi várakozás, csitítgatás, pelenkázás, etetés.

A fotózás utáni háttérmunkáról nem is beszélve, ami az újszülött fotózás esetében rendkívül időigényes, ha a baba aknés, besárgult vagy hámlik a bőre.

 

Bár az újszülött fotózás hatalmas mennyiségű energiaráfordítással jár, a néhány napos babákkal való közös „munka” valóban megfizethetetlen.

 

Kategória: Újszülött fotózás