HU | EN

Trendek az újszülött fotózásban

2016. július 28.

Az elmúlt évek során a fotózási stílusom folyamatosan, napi szinten változott. Kezdetben görcsösen ragaszkodtam a „nagy könyvben előírt” beállításokhoz. Azt gondoltam, hogy az újszülött fotózás nem szól másról, minthogy egy előre kitalált pózok gyűjteményes listája alapján képeket készítünk. Hogy pár fotós guru valahol már kitalált minden elképzelhető pózt, nekem pedig az a feladatom, hogy ezeket a pozitúrákat a lehető legprecízebben visszaadjam. Ezek a guruk pedig elbírálhatták, hogy átmentem-e vizsgán vagy megbuktam…

Emlékszem egy alkalomra, amikor az újszülött fotózás során leblokkoltam, és azon kaptam magam, hogy kétségbeesetten próbáltam visszaemlékezni egy fotóra, hogy „vajon a jobb lába volt a bal felett, vagy fordítva?”.

Mind a mai napig nem tudom, melyiknek „kellett volna” fent lennie, de bármelyiknek is, akkor úgy éreztem, nem sikerült. Félelemmel és elkeseredettséggel mentem a szülőkkel megbeszélt találkozóra, hogy megnézzük a végeredményt.

 újszülött fotózás fotóstúdióban újszülött fotózás fotóstúdióban újszülött fotózás fotóstúdióban újszülött fotózás fotóstúdióban

Visszagondolva, el sem hiszem, hogy valaha aggódtam-e még annyira. A kép gyönyörű lett, a fény pompázatos, az egész sorozatból áradt a szeretet.

És a szülők? Fanyalogtak-e, hogy „Bárcsak a jobb láb lett volna a bal felett, ahogy lenni szokott!”?

Persze, hogy nem! Sírtak! Oda-vissza néztek hol a képernyőre, hol a babájukra, ölelték egymást és sírtak. És én is sírtam, mert abban a pillanatban jöttem rá, hogy ez az, amiről a munkám szól.

Nem azért csinálom, hogy az elit fotográfusok véleményt alkossanak a munkámról, majd megállapítsák, hogy „hajszál híján elkaptam”.

újszülött fotózás fotóstúdióban

Azért csinálom, mert hiszek az „életszagú” újszülött fotózásban. Azt gondolom, hogy míg a trendek jönnek-mennek, a kellékek, kiegészítők hol divatosak és hol nem, addig én a babákat őszintén és szeretetteljesen fotózom, valamint olyan eredeti és hiteles műalkotást készítek róluk, amelyet a szülők örökre nagy becsben fognak tartani.

Azért tisztázzuk: szeretem a beállított képeket!

Néhány örök kedvenc fotográfusom ahhoz a bizonyos elithez tartozik és már rengeteg workshopjukon vettem részt. Azt gondolom, hogy a beállított fotózás egy csodálatos művészi megnyilvánulás, amit én is igyekeztem követni, de kezdek rájönni, hogy nem ez az a fajta művészet, amivel tele van a szívem, vagy a szenvedély kifejezésmódja…

újszülött fotózás fotóstúdióban

Nem utasítom el a fotózás „szabályait” ezen túl sem, pont ellenkezőleg- Szőrszálhasogató vagyok, ha a megvilágításról vagy a portrékészítés szabályairól van szó. Ezeket a szabályokat minden fényképésznek követnie kell, a fotózás témájától függetlenül.  Ezek a szabályok teszik számunkra lehetővé, hogy esztétikus, gyönyörű képeket készítsünk profi minőségben.

Mikor mindezekre rájöttem, az öröm, amit az ügyfeleim számára elkészített galériák miatt éreztem, és a siker, amit megtapasztaltam, megtízszereződött. Szabadon megnyilvánulhattam a művészetemben, és az ügyfeleim megérezték az eredetiségnek az erejét.

Fontos, hogy a művészek, függetlenül attól, hogy mi a specialitásuk, megtalálják azt a kis területet, amiért igazán rajongani tudnak. Csak így képesek megalkotni egy hiteles és őszinte művészetet és érezni az alkotás szabadságával járó teljes örömöt.

 

Kategória: Újszülött fotózás